Skutečnou chuť Malediv najdete v Malé



V hlavním městě Malé můžete ochutnat tradiční jídlo typické pro Maledivy, které je ale výrazně pálivější než jídlo na Maledivách podávané v resortech. Pravou chuť Malediv nejlevněji okusíte v místních čajovnách, které jsou označeny jako Tea shop, Café nebo honosně Hotel. Maledivská kuchyně je ovlivněna hlavně kuchyní indickou, srílanskou a arabskou. Pokrmy obsahují převážně rybí maso a plody moře a jsou rozdělovány na tzv. long eats a short eats.

Long eats na hlad, short eats na chuť

Long eats je označení pro velká jídla, tedy snídani, oběd nebo večeři. Obvykle se podávají rybí polévky, různé knedlíčky z rybího masa nebo ostré rybí karí servírované s rýží nebo plackami z nekvašeného těsta zvanými roši.

Short eats (označované též jako hedhikaa) jsou naproti tomu maledivské svačiny podávané s černým čajem. Jsou to malé jednohubky, a to jak slané, tak sladké. Při ochutnávání se můžete řídit základním pravidlem, že co je tmavé, to je pálivé a obsahuje rybí maso, a co je světlé nebo zářivě barevné, to je většinou velmi sladké.

Po hlavním jídle na Maledivách se často žvýkají betelové listy v kombinací s arakenovými ořechy, limetkovou pastou a hřebíčkem. Je to velmi specifická chuť, turisté tento místní zvyk většinou moc často nepraktikují.

Rada experta

garant destinací
Michaela Hanušová
mám dotaz